tiistai 8. maaliskuuta 2016

afrikan tähti

Artikkelissa "afrikan tähti" oli sekä hyviä että huonoja puolia. Sami Sillanpää työskenteli Afrikassa kirjeenvaihtajana. Siellä hän näki köyhyyden sijasta talouden kukoistamista ja tornitaloja
Mosambikissa viistoista vuotta sitten ei ollut sairaaloita. Joka viides lapsi Mosambikissa kuoli alle viisivuotiaana. Nyt joka kymmenes. Mosambikista on löydetty myös uusia energiavaroja. Rikkaat maat kuten suomi ovat tukeneet perusasioita kehitysavulla. Nyt on enemmän klinikoita ja kouluja. Malariaa on saatu kitketyksi ja kurjuus on vähentynyt.
Johannesburgissa on paljon rikollisuutta. Siellä ihmiset ovat tottuneet siihen, että ihmisiä murhataan ja ryöstetään.
Namibiassa matkustamiseen ei tarvita viisumia. Maa itsenäistyi 25 vuotta sitten. Vaalit käydään sähköisesti ja parlamentissa on enemmän  naisia.
Kongossa, että pääse sinne pitää saada ensin kutsukirjeet, sitten viisumit. Kongossa on konflikteja, jotka käydään itäosissa. Siellä on lapsisotilaita. Hallitus tukee eri sissiryhmiä, jotka aiheuttavat levottomuuksia.
Ruandan pääkaupungissa vallitsee rauha ja järjestys. Siellä kadut ovat siistit, ihmiset noudattavat siellä liikennesääntöjä. Ruanda on myös kieltänyt ympäristösyistä kieltänyt muovipussien käyttöä. Nykyinen hallitus vainoaa oppositiota, kontrolloi mediaa ja rajoittaa yksilönvapauksia. Hyviä puolia ovat vakaus, talouskehitys ja elintason nousu.
Etiopiassa ei näyt talouskasvua, vaan siellä näkyy köyhyyttä. Suomen kehitysavulla 3,7 miljoona ihmistä on saanut puhdasta vettä, kun ennen juotiin likaista vettä.
Sierra Leonne on maailman vähiten kehittyneimpiä valtioita. Siellä on huutava pula ruuasta ja puhtaasta vedestä. Sierra Leonne oli yksi Afrikan valtioista, missä ebola levisi.

Syitä miksi nämä Afrikan valtiot ovat tänä päivänä tässä kunnossa voidaan pitää imperialismia, joka alisti monia Afrikan valtioita taloudellisesti, sotilaallisesti ja poliittisesti. Voimakkainta se oli vuosina 1870-1914, jolloin eurooppalaiset valtiot valloittivat ja jakoivat keskenään muita maanosia. Valloitetut alueet alistettiin palvelemaan siirtomaaisäntien taloudellisia ja poliittisia etuja. Siirtomaapolitiikka johti myös alueellisesti epätasaiseen kehitykseen. Siirtomaa-ajalla on merkittäviä vaikutuksia Afrikan konflikteihin ja Afrikan kehitykseen.